Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Dlaczego soki tłoczone są tak chętnie kupowane

Każdy wie bardzo dobrze, że soki owocowe są bardzo zdrowe. Lecz to, co można czasem kupić na sklepowych półkach niekoniecznie nazwać można prawdziwym sokiem. Syrop glukozowy, cukier, kwas cytrynowy czy nawet barwniki i konserwanty – w niejednym kartonie i butelce jest ich więcej niż owoców. Takich zdecydowanie należy unikać, ponieważ niewiele one dadzą dla zdrowia, a w większej ilości mogą być wręcz szkodliwe.

Zdecydowanie lepiej wybierać soki wytworzone wyłącznie z koncentratów, a najzdrowsze i najlepsze są tłoczone na zimno. Te od niedawna zaczęły się pojawiać w sklepach, i praktycznie od razu zaczęły się cieszyć ogromną popularnością, ponieważ mają wiele zalet. Przede wszystkim wytwarza się je wyłącznie ze składników naturalnych, bez żadnych polepszaczy i dodatków. Przez to zawierają one mnóstwo witamin i minerałów, a także cennego błonnika. To jest także rezultatem używanej do ich wytworzenia technologii. Soki takie są bowiem tłoczone w prasach, co pozwala uniknąć niszczącej składniki odżywcze termicznej obróbki.

Jeżeli taki produkt ważny ma być nieco dłużej, to przetwórnia rzemieślnicza może dodatkowo poddać go procesowi pasteryzacji.

Taka pasteryzacja nie trwa długo, co skutecznie niszczy wszystkie bakterie, pozostawiając jednocześnie zawartość w nienaruszonym stanie. Tłoczone soki niejednokrotnie są rozlewane do specjalnych worków wyposażonych w kraniki. Tym sposobem nalewanie ich jest bardzo wygodne i praktyczne, a równocześnie kranik sprawia, że do środka nie przedostaje się powietrze mogące spowodować zepsucie.

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY